Áčko prohrálo s Opavou a jde do baráže

Florbalisté FBC Štíři České Budějovice pohráli ve finále 2. ligy mužů s S.K. P.E.M.A. Opava 1:2 na zápasy. Rozhodující zápas vyhráli Slezané v českobudějovické sportovní hale v neděli 8:4. Den předtím přitom Štíři zvítězili 5:4 a vynutili si třetí duel. „Jenže v tom byli lepší hosté z Opavy.  Nám nezbývá než jim pogratulovat a pokusit se vybojovat účast v první lize v baráži,“ uvedl trenér Štírů Jiří Kratochvíl.

Do vyšší soutěže nyní bude Jihočechům stát v cestě pražský celek Start98. Štíři začnou baráž na hřišti soupeře dvěma zápasy 19. a 20. dubna, o týden později se bude hrát případně dvakrát na jihu Čech a na začátku května by byl na programu případně rozhodující páté utkání. Baráž se hraje na tři výhry.

FBC Štíři Č. Budějovice – S.K. P.E.M.A. Opava 5:4 (1:3, 2:1, 2:0)

Sobotní zápas začal ve vysokém tempu. Hra se přelévala ze strany na stranu až se v 9. minutě po zaváhání opavského obránce dostal k míčku Měřička a přízemní střelou posla Štíry do vedení. Tentýž hráč byl po necelých třech minutách vyloučen a i když Opavští přesilovku nevyužili, z následného tlaku se jim podařilo vyrovnat. A po dalších 29 vteřinách je Dzierža dokonce posla do vedení. Až do konce třetiny byla Opava lepší a přidala ještě trefu na 3:1 z hole Kocura. Ve druhé části sice štíři rychle snížili dorážkou Melíška, ovšem Opava následně využila nabídnutou přesilovou hru a odskočila opět na rozdíl dvou branek. Pak převzali iniciativu domácí a tlačili se za vyrovnáním. A dočkali se. Ve 40. minutě vybojoval míček na polovině domácí kapitán Kudláček a chytrou střelou snížil na 3:4. Pokud chtěli Jihočeši zvrátit osud finále, museli ve třetí části pořádně zabrat. Zatímco hosté se snažili šetřit čas, Štíři se vrhali do útoků. Z jednoho takového výpadu ve 47. minutě se prosadil šťastnou střelou obránce Blažek – 4:4. A ve 49. minutě Štíři otočili skóre. Útočník Malý vyvezl míček zpoza vlastní branky až do střelecké pozice a překonal opavského brankáře Černína – 5:4. Hosté museli začít hrát aktivně a vysunuli forčekink. Zatlačili Štíry na jejich polovinu, ale ti byli v obraně už bezchybní a vše ostatní pochytal gólman Kotoun.

Branky a nahrávky: 9. Měřička (Staněk), 22. Melíšek (Froněk), 40. Kudláček, 47. Blažek (Malý), 49. Malý (Staněk) – 14. Volf (Both), 14. Dzierža (Solný), 17. Kocur, 28. Both (Solný). Rozhodčí: Martin a Lukáš Ležákovi. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváků: 207. Střely na branku: 32:26. Třetiny: 1:3, 2:1, 2:0.

FBC Štíři Č. Budějovice – S.K. P.E.M.A. Opava 4:8 (2:4, 1:3, 1:1)

K rozhodujícímu zápasu se soupeři postavili v českobudějovické sportovní hale v neděli po poledni. A tentokrát to byli hosté, kteří udeřili jako první. Nahození Kučery zklepnul do štírské branky Dzierža – 0:1. Za tři minuty však bylo srovnáno. Měřička nekompromisně zavěsil v přesilové hře. Štíři se však z vyrovnání radovali pouhých 17 vteřin. Pak se prosadil střelou od mantinelu Kocur a vrátil Opavanům vedení. Ve 12. minutě bylo pro Jihočechy ještě hůř, když chybu v rozehrávce snadno potrestal Boželník. V 15. minutě měli Štíři další přesilovou hru, tentokrát 4 na 3 a stačilo jim pouhých 11 vteřin k využití – Malý se trefil přesně. Následně pokračovali ve výhodě 5 na 4, jenže tentokrát už úspěšní nebyli a naopak udeřilo na druhé straně. Volf v 17. minutě vrátil Opavě dvougólový náskok. Štíři tak byli v podobné situaci jako den předtím, kdy také prohrávali o dva góly. Ovšem scénář byl tentokrát jiný. Opavané odskočili na 5:2 a nalomené Jihočechy v prostřední části dorazili dalšími dvěma trefami. Štírům vrátil naději na obrat Hejplík, když snížil ve 38. minutě na 3:7. V závěrečném dějství se však Slezané začali soustředit na obranu a Štíry nepouštěli do velkých šancí. Už v 53. minutě se Českobudějovičtí odhodlali ke hře bez brankáře, jenže snížení na 4:7 se dočkali až dvě minuty před koncem. A to už bylo pozdě. V závěru ještě opavský Kocur upravil skóre střelou do prázdné branky. Opava tak v Českých Budějovicích slavila postup do vyšší soutěže, zatímco domácí musí do baráže.

„V rozhodujícím utkání byla Opava lepším týmem a zaslouženě vyhrála. Myslím si, že jsme neunesli tíhu zápasu. Až na přesilové hry byl náš útok marný. V celé sérii můžeme litovat zejména zápasu v Opavě, kdy jsme vedli 4:1, ale nedokázali toho využít a úvodní duel jsme nakonec prohráli. Ve druhé lize jsme tak skončili druzí z 48 týmů a to je rozhodně výborný výsledek. A pokud chceme hrát v příští sezoně první ligu, musíme si ji vybojovat v baráži se Startem98,“ uzavřel Kratochvíl.

 

Branky a nahrávky: 8. Měřička (Havelka), 15. Malý (Měřička), 38. Hejplík (Měřička), 58. Měřička (Havelka) – 5. Dzierža (Kučera), 8. Kocur (Kučera), 12. Boželník (Mazur), 17. Volf (Gavenda), 28. Mazur (Kučera), 32. Boželník (Mazur), 34. Dzierža (Pavela), 60. Kocur. Rozhodčí: Sochůrek, Šuvada. Vyloučení: 2:6. Využití: 2:1. Diváků: 130. Střely na branku: 31:25. Třetiny: 2:4, 1:3, 1:1.

Napsat komentář