Áčko vyřadilo Black Angels, teď jde na Opavu

Florbalisté FBC Štíři České Budějovice jsou krok od postupu do 1. ligy. V prvním kole play-up zdolali pražský celek Black Angels 2:1 na zápasy, když rozhodující utkání vyhráli až 5:4 po nájezdech.

„Přestože jsme zvítězili snad nejtěsnějším možným rozdílem, troufám si tvrdit, že náš postup je zasloužený. Ve všech zápasech série jsme byli o kousek lepším a aktivnějším týmem, ale dopláceli jsme na méně zkušeností. To se projevovalo hlavně v zakončení,“ řekl trenér Štírů Jiří Kratochvíl.

Jeho tým nyní čeká série na dvě výhry proti S.K. P.E.M.A. Opava. Vítěz postoupí do 1. ligy, poražený ještě dostane šanci bojovat o vyšší soutěž v baráži. Začíná se o nadcházejícím víkendu v Opavě, o týden později série vyvrcholí na jihu Čech.

Velký obrat v Praze

Štíři v úvodním utkání proti Black Angels prohráli v domácí hale 5:8 a k postupu potřebovali o víkendu dvakrát zvítězit v Praze. Oba duely v hlavním městě byly pro silné povahy.

V sobotu Jihočeši začali dobře, už po 11 vteřinách se trefil Malý. Pražané sice otočili na 2:1, ale v polovině utkání zvyšoval bombou od mantinelu Havelka už na 4:2 pro Štíry. Do té doby měli Českobudějovičtí více ze hry i díky tomu, že po zákeřném faulu Nekoly hráli pětiminutovou přesilovku.

Jenže pak jakoby na Štíry dolehla zodpovědnost a strach z vítězství. Aktivitu přepustili soupeři a ten toho využil. Do přestávky srovnal na 4:4 a v úvodu třetí části dvěma slepenými góly odskočil už na 6:4. Až tohle Jihočechy probralo a opět začali být lepším mužstvem. A vyplatilo se. Ve 45. minutě umístěnou střelou snížil Hejplík a deset minut před koncem prostřelil gólmana od mantinelu Blažek – vyrovnáno na 6:6.

Štíři byli v euforii, hnáni asi třicítkou fanoušků, kteří jasně překřičeli domácí diváky. Z tlaku pak vytěžili i sedmý gól, když se na brankovišti nejlépe zorientoval Trestr a poslal Jihočechy do vedení. Black Angels zbývaly ještě tři a půl minuty, ale k vyrovnání jim nepomohla ani hra bez brankáře.

„Mrzí mě, že jsme nedokázali udržet vedení z poloviny zápasu, na druhou stranu ve třetí třetině jsme předvedli fantastický obrat a ukázali svoji sílu,“ uvedl trenér Kratochvíl.

 Bylo tedy jasné, že se série natáhne až do neděle, kdy byl opět v Praze na programu třetí zápas.

Rozhodnutí padlo v nájezdech

Black Angels nastoupili s defenzivní taktikou a čekali na rychlé výpady. Po jednom takovém se prosadil v 10. minutě Cvrček a poslal pražský celek do vedení.  Štíři srovnali Havelkou, ale Black Angels šli zakrátko opět do vedení. A i na druhé vyrovnání Jihočechů rychle odpověděli vedoucí brankou. V polovině utkání bylo se Štíry hůře – Zikmund poprvé zařídil dvougólové vedení Pražanů 4:2 a takový zůstal stav i před třetí částí. V té se už po 14 vteřinách prosadil kapitán Štírů Kudláček ze standardní situace a uklidnil svůj tým.  Hosté byli opět aktivnější, tlačili se za vyrovnání, ale gólman domácích byl dlouho k nepřekonání.  Až v 55. minutě nedosáhl na ostrý bekhendový pokus Hejplíka – 4:4.

Ani po této brance se obrázek hry nezměnil. Štíři diktovali tempo, vytvářeli si šance a Black Angels hrozili z brejků. Podobný obrázek hry viděli diváci i v prodloužení a o vítězi série proto musely rozhodnou až samostatné nájezdy.

Štíři šli do vedení ve druhé sérii, když nekompromisně pod břevno skóroval Štír Měřička.  Při čtvrtých pokusech se trefil také Blažek a Jihočeši vedli 2:0. Vzápětí však kapituloval i do té doby bezchybný brankář Kotoun , když ho prostřelil Moravec.  A když po neúspěšném pokusu Štíra Melíška, nedal gól ani nejlepší hráč Pražanů Vlasák, mohli se Českobudějovičtí radovat z postupu.

„Pražané mě překvapili taktikou, hráli opravdu velmi defenzivně, na to, že byli domácí tým. A nám poměrně dlouho trvalo, než jsme se srovnali s tím, že máme tvořit hru a diktovat tempo zápasu. Ale zvládli jsme to. Před nájezdy jsem si byl jistý naším vítězstvím, máme na ně výborné střelce a skvělého brankáře Kotouna,“ podotkl Kratochvíl.

Statistiky

Black Angels – FBC Štíři Č. Budějovice 6:7. Branky a nahrávky:  5. Vlasák, 9. Nekola (Renčín), 37. Hromádko (Moravec), 38. Kalaš (Vlasák), 41. Zíka (Hromádko), 42. Vlasák – 1. Malý, 10. Kudláček (Havelka), 26. Havelka (Hejplík), 32. Havelka, 45. Hejplík (Froněk), 50. Blažek, 57. Trestr (Slepička). Rozhodčí: Baloun, Čížek. Vyloučení: 11, navíc Nekola (BA) 5 minut.Využití: 1:1. Diváků: 104. Střely na branku: 40:42. Třetiny: 2:2, 2:2, 2:3.

Black Angels – FBC Štíři Č. Budějovice 4:5 po náj. Branky a nahrávky: 10. Cvrček (Kalaš), 14. Moravec (Cvrček), 27. Kačírek (Zikmund), 31. Zikmund (Cvrček) – 14. Havelka (Měřička), 26. Malý (Měřička), 41. Kudláček (Blažek), 55. Hejplík, rozhodující nájezd Blažek. Rozhodčí: Pangerl, Šedivý. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváků: 80. Střely na branku: 35:42. Třetiny: 2:1, 2:1, 0:2 – 0:0.

Napsat komentář