Dva týmy bojovaly na Prague Games

Dva štírské celky se v polovině července vypravily na Prague Games reprezentovat klubové barvy. Pojďme si krátce připomenout jejich působení na turnaji.

Tým B18

Juniorský tým složený z hráčů ročník 2004 a mladší odehrál téměř maximální porci osmi zápasů. Chybělo jen trochu víc štěstí, aby zůstal v bojích v závěrečný hrací den. Hned na úvod skupiny H si Štíři poradili s reprezentací Velké Británie do 18 let, která se připravovala na kvalifikaci o mistrovství světa. Jihočeši zvítězili 4:0 a Matěj Brabenec mohl slavit nulu v brance. V dalším utkání se Štíři přetahovali s Prague Tigers, ale vedení 4:3 udrželi, načež v závěrečném zápase skupiny je čekal švédský celek Täby FC. Seveřané se na celém turnaji prezentovali tvrdou a nečistou hrou a duel s Budějovicemi nebyl výjimkou. Štíři ovšem udrželi nervy na uzdě a po zasloužené výhře 3:1 ovládli bez ztráty celou skupinu.
V 1. kole play-off narazili na FBŠ Slavii Plzeň, soupeře z minulé sezony juniorské ligy. Štíři působili ve večerním zápase ospalým dojmem a po zásluze prohráli 2:4, což znamenalo přesun do pavouka B. V něm je čekal pražský tým Butchis. Štíři celý zápas vedli, ale špatnou defenzivou vždy soupeři umožnili vyrovnat. Rozhodnout musely až samostatné nájezdy a Jihočeši se radovali z postupu po výsledku 8:7. Následující kolo slibovalo pěkný souboj se švýcarským klubem z Lausanne. Předpoklady se naplnily. Jihočeši podali zřejmě nejlepší výkon na turnaji, během chvíle se dostali do dvoubrankového vedení, které už nepustili. Po výhře 4:2 je čekal na turnaji reprezentace Slovenska do 18 let. Slováci, ač se hrál ten den už třetí zápas, byli stále plni sil a tentokrát museli Štíři dotahovat. Díky přesilovkám i hře bez brankáře se jim to podařilo a vyrovnali na konečných 4:4. O postupujícím do finále pavouka B tak rozhodovaly nájezdy – bohužel, tentokrát hráči Štírů ani jednou neuspěli a do závěrečného boje pustili svého soka.

Komentáře trenéra Jiřího Kratochvíla: „Sehráli jsme zápasy s týmy z pěti států, vyzkoušeli jsme si různé styly soupeřů a ve většině zápasů jsme byli lepším celkem. Myslím, že jsme odehráli povedený turnaj, 10 hráčů a jeden brankář vydrželi s fyzičkou, litovat můžeme jen nepovedených nájezdů na závěr, které nás stály finále B.“

Tým B17

Dorostenci v kategorii B17 vstoupili do turnaje utkáním s Tsunami Záhorská Bystrica. Nažhavení Slováci uštědřili Štírům debakl 11:1, přestože to byli Jihočeši, kdo otevřel skóre. Také druhý duel s FBC Slovácko skončil jednoznačně 8:3 ve třetím utkání skupiny H oplatil švédský tým Täby FC Štírům porážku z vyšší kategorie. Švédi se radovali 12:0. Jihočeši tak šli v play-off na těžké soupeře, jímž byl FBC Liberec. Štíři dlouho vzdorovali, v poločase proti jasnému favoritovi drželi stav 0:1, ale nakonec jim došly síly a Liberec se radoval 6:0. Přesun do play-off B sliboval konečně přijatelnějšího soka v podobě FBŠ Jihlava. Ve vyrovnaném utkání ubíraly Štírům síly tři oslabení, přesto tři a půl minuty před koncem zdramatizovali zápas gólem na 1:2. Bohužel pak už se prosadili jen Jihlavští a po porážce 1:3 se mladí Štíři s turnajem rozloučili.

Tento projekt byl finančně podpořen Jihočeským krajem.