Elévové sbírali zkušenosti na Tatran cupu

V pátek 28.4 se náš tým elévů přesunul vlakem do Prahy, kde nás čekal velmi silně obsazený Tatran Cup 2023. Na tomto turnaji se ukázal náš tým po boku mládežnických celků z týmů, které hrají Superligu florbalu: Tatran Střešovice, Mladá Boleslav, Black Angels a FBC Liberec. Nesmíme zapomenout ani na silné celky z Plzně, Znojma a Kladna. Naše skupina byla ve složení: Štíři, Tatran, Liberec a Dobříš. Velkou změnou byla taky minutá porce zápasu. V Jihočeské lize hrajeme 13 minut hrubého času a tady na turnaji se hrálo 2×10 minut čistého času a souboje o umístění dokonce 3x 10 čistého času.

Spolu s elévama cestoval na turnaj i tým mladších žáků a tak cesta vlakem byla v příjemné atmosféře. Chvilku po odjezdu z ČB následovala klasická otázka : „ kdy už tam budem a kde budeme spát „ ? To všechno kluci zjistili okolo 21 hod, kdy jsme se konečně ubytovali na koleji Hvězda Univezity Karlovy.

V sobotu nás čekal první zápas od 9 hod, takže po brzkém ranním budíčku, následoval přesun tramvají do místa konání Tatran Cupu. Pro většinu týmu to byla první účast na takovém turnaji a to samé platí i pro trenérské duo Mrzena – Podzimková. První zápas s Tatranem nám všem ukázal, jak se hraje rychlý, agresivní ( bez faulů ) a kombinační florbal. Soupeř vyhrál rozdílem šesti branek a musíme říct, že zcela zaslouženě. V dalším zápase nás čekal tým z Liberce a byl to pro nás souboj o možný postup do play-off A. První půlku zápasu náš tým držel s Libercem vyrovnanou partii a o přestávce byl ve skóre pouze jednobrankový rozdíl. Bohužel i tento zápas náš tým nakonec prohrál a tak bylo jasné, že nás čeká play-off B. Oba naši dosavadní soupeři hráli florbal, který v naší jihočeské lize žádný z celků nepředvádí. Trenérské duo se snažilo hráče zdravě namotivovat do zbytku turnaje a klukům řeklo, že prohrálo s finalisty turnaje a to se nakonec potvrdilo. Do posledního zápasu již nemohl díky zdravotním problémům zasáhnout náš brankář Matthew a tak šel do branky pro zbytek turnaje Áďa a zvládl to bez problému a několikrát tým podržel. Poslední zápas s celkem z Dobříše přinesl vyrovnaný souboj po celý zápas a nakonec náš tým dal o jeden gól méně a musel přijmout další porážku a tak se ve tvářích hráčů objevila první slza a smutek. Základní skupina byla opravdu silná a kluci sami říkali, že takto těžké soupeře u nás na jihu nepotkávají. Posledním soupeřem v sobotu byl další pražský tým a to FBK Vosy Praha. Tento tým dokázal ve svojí skupině remizovat s celky z Plzně a Mladé Boleslavy, takže opravdu na tomto turnaji nebylo slabého týmu. Pro kluky tímto zápasem začalo play-off B a bylo důležité zápas vyhrát a hrát o přední místa v této skupině. Náš tým tento zápas zvládl a soupeře porazil rozdílem 2 branek a mohlo se začít slavit. Kluci se báli posledního místa v turnaji, ale o to díky této výhře již nemuseli bojovat. Určitě by to nebyla ostuda, protože na Tatran Cupu 2023 nebyl slabý soupeř. V sobotu nás dále čekal doprovodný program se soutěžemi a tombolou. V tombole kluci získali čtyři ceny a sobota nakonec dopadla ke spokojenosti všech.

V další fázi turnaje nás čekal v neděli ráno tým z Tachova a velká porce času zápasu a to 3×10 minut. Bohužel nám první polovina zápasu nevyšla a ani mocný finiš nestačil a náš tým prohrál o tři góly. V posledním zápase o 11 a 12 místo nás čekal opět tým z Dobříše. Po bitvě v základní skupině bylo jasné, že to bude vyrovnané utkání. Zápas byl dlouho vyrovnaný a až 2 minuty před koncem padl do naší sítě rozdílový gól, který rozhodl o našem 12. místě na turnaji. Na hráčích a trenérech bylo vidět zklamání, protože 2x prohrát proti Dobříši si nezasloužili. Poté již následoval přesun na nádraží a cesta zpět do Budějc. Kluci slíbili, že až se příště vrátí do Prahy na turnaj, tak udělají vše pro úspěch a možnost budou mít již další víkend na Czech Floorball Champ na Chodově.

Komentář trenérů: „Děkuji klubu za možnost startovat na tomto kvalitním turnaji. Pro hráče to byla velká zkušenost hrát zápasy s top týmy své kategorie. Kluci zjistili, že pokud chtějí být opravdu dobří a konkurovat týmům z republiky, tak nestačí udržet první koš v jihočeské lize elévů. Musejí v turnajích hrát vždy na 100% a snažit se vždy vyhrát vyšším rozdílem. V některých zápasech jsme se nedokázali vypořádat s rychlostí a kombinací soupeře. Poté zbytečně faulujeme a to vynikající rozhodčí tohoto turnaje nekompromisně pískali. Děkuji rodičům a fanouškům za podporu po celou dobu turnaje. Těším se na další turnaje a věřím, že účast na tomto turnaji pomůže klukům k lepším výsledkům.“