Lukáš Malý: Tým prošel velkou obměnou

Nová sezona znamená pro Lukáše Malého i novou výzvu: poprvé do ní jde jako hlavní trenér mužů, zároveň mužstvo bude spoléhat na jeho gólový příděl a ještě k tomu trénuje juniory. Není proto divu, že v době, kdy se ještě soutěže ani nerozběhly, má Lukáš za sebou odehrané tři zápasy a odkoučoval jich dokonce pět.

A-tým mužů má za sebou první tři zápasy nové sezony. Jak hodnotíš dvě výhry v poháru a porážku v lize od Jaroměře 5:9?
Zatím se spíše sehráváme a zvykáme si na nové prvky ve hře. Od prvního pohárového utkání v Táboře jde ale naše hra nahoru. Bohužel se nám nepovedly některé pasáže zápasu s Jaroměří a začali jsme ligu prohrou, což jsme nechtěli, ale věřím, že body vybojujeme již v následujícím utkání.

V týmu je několik nových tváří. Brankáři Radek Kulhan i navrátilec Josef Macek, noví jsou útočníci Vít Strouhal, Michal Matějček nebo Petr Dvořák, z juniorky přišli Radek Hanák a Lukáš Svintek, zároveň několik hráčů chybí kvůli zranění. Jak se tyto změny zatím projevují na hře týmu?
Projevují se hodně, tým prošel velkou obměnou. Většina hráčů spolu ještě nehrála a někteří si teprve musí zvyknout na tempo Národní ligy, takže to chce trochu času, než si vše sedne. Navíc máme za sebou jen tři soutěžní utkání, z nichž jsme dvě vyhráli, takže si myslím, že naše hra půjde nahoru.

Řekli jste si s hráči nějaké cíle do sezony?
Řekli, bez toho to nejde. První cíl je tréninkový, kdy jsme upravili systém i počet tréninků, ve kterých chceme prostor věnovat i dalším sportům a kompenzačním cvičením, abychom zvýšili fyzickou připravenost hráčů během sezony a zároveň minimalizovali zranění z jednostranného zatížení, s čímž mělo několik hráčů po sezoně problémy a někteří kvůli nim ještě do sezony nemohli zasáhnout. Druhý cíl je samozřejmě výsledkový. Zaprvé je to jako každou sezonu pohár. Letos máme velkou šanci do Budějovic přivést Tatran Střešovice. K tomu potřebujeme v úterý zvládnout náročné 4. kolo poháru v Králově Dvoře, kde budou domácí favority, ale pro vítězství uděláme vše. A pak je to samozřejmě liga – základ je postup do play-off a domácí neporazitelnost. Tu už nám sebrala Jaroměř, ale na tom, že chceme vyhrát každý domácí zápas, nalákat diváky a hrát ve skvělé atmosféře, to nic nemění.

Z lavičky jsi sledoval i dva úvodní zápasy juniorů v extralize – těsnou prohru 3:5 s FBC Plzeň a „klepec“ 5:17 od Black Angels. Co utkání v nejvyšší soutěži ukázaly?
Bohužel s Plzní jsme, myslím, zaplatili nováčkovskou daň, kdy jsme byli ze zápasu zbytečně nervózní a vystrašení. Pokud bychom předvedli optimální výkon, měli bychom vyhrát, proto prohra mrzí dvojnásob. Black Angels je jeden z favoritů na titul, takže se v tomto utkání ukázal rozdíl mezi oběma týmy. Abychom byli schopní hrát s podobnými soupeři vyrovnaně, musíme přidat v tréninku a to i u mladších kategorií.

Jak samotní hráči reagovali na tempo v extralize?
V utkání s Plzní neměli s tempem problém, bohužel v Praze už nestíhali. Takových zápasů musí odehrát mnohem víc, aby byli připraveni na kvalitní zápasy. Uvidíme, co si z toho hráči vezmou do příštích zápasů.

V sobotu jedou muži do haly Mukařova, zatímco junioři mají volný víkend. Objeví se někdo z mladíků v kádru A-týmu?
Je to pravděpodobné. Nicméně definitivní sestavu uzavřeme ve čtvrtek večer po tréninku.