Mladší žáci na PFC ovládli play off B

V pátek ráno odjel tým mlžů složený z 13 hráčů do pole a 2 brankářů vlakem do Prahy na turnaj PFC 2024. Nominace byla tvořena dle výkonnosti a docházky na tréninky. Bohužel jednomu hráči nemoc zabránila v prosinci docházku na tréninky a tak se nominoval náhradník. Nominace na tyto neligové turnaje není automatická a zohledňuje se zde nejen výkonost, ale také docházka a přístup k tréninkům.

Po příjezdu do Prahy nás hned čekal první zápas s týmem z Hodonína v EXE Aréna. S tímto týmem jsme se ještě na žádném turnaji nepotkali a tak to pro nás byla velká neznámá. Hodonín nastoupil ve vysokém tempu, na jaké nejsme na našich ligových turnajích zvyklí a rychle prohráváme 2:0. V průběhu zápasu jsme se s tempem trochu srovnali, ale nakonec jsme prohráli 9:4. Kluci zjistili, že to co stačí u nás na Jihu Čech, tak v republikovém srovnání stačit nebude.
Po zápase byl naplánován odjezd na halu do Vinohrad, kde byla možnost zakoupit turnajová trika a jiné upomínkové věci k turnaji. Po nákupu jsme se odjeli ubytovat a vybrat to nejlepší místo pro spaní ve třídě ZŠ K Dolům.
Druhý zápas kluci odehráli na hale v Braníku, kde nás čekal tým ze Šternberka. Kluci věděli, že pokud tento zápas prohrají, tak již nemohou postoupit do playoff A. I tento tým nás přehrál rychlostí, důrazem, kdy hráči ze Šternberka po ztrátě míčku hned presovali a zdvojovali naše hráče, což vedlo k našim ztrátám. Kluci se tím po celý zápas nedokázali vyrovnat a prohráli jsme ho 8:0. Po nepovedeném prvním hracím dni jsme si zajeli na večeři a poté na ubytování. Po vyhlášení večerky trenéři dlouho debatovali nad prvním dnem a plánovali změny v sestavě do dalších zápasů.

V sobotu nás čekal poslední zápas s týmem Blak Angels White, který prohrál oba dva předchozí zápasy a tak to byl zápas o 3. a 4. místo ve skupině. Do tohoto zápasu vstoupil náš tým se změnou v obraně a útoku. Tato změna pomohla a kluci zápas vyhráli 14:0. Na těchto turnajích nejsou jednoduché zápasy a tak byli kluci rádi za výhru a těšili se na další zápas, ve kterém už prohrávající tým odjížděl domů.

Díky 3. místu ve skupině jsme čtvrtfinále playoff B hráli až od 20:30 v Kunraticích a tak byl čas oběd, posléze na odpolední klid a před zápasem i na lehkou večeři. Soupeřem nám byl tým z Okříšek. Kluci si uvědomovali důležitost utkání a tak byl výsledek dlouho 0:0. Bohužel náš tým v polovině zápasu prohrával 2:0 díky zbytečné chybě a poté hře v oslabení. Trenéři museli o přestávce trochu zvýšit hlas, protože bylo v silách kluků tento zápas vyhrát. Druhá polovina utkání byla ovlivněna velkým počtem vyloučení na straně Okříšek. Rozhodčí pískali fauly, hrubost a špatné střídání a díky gólům v přesilovkách náš tým vyrovnal a nechybělo mnoho k výhře v normální hrací době. Toto se však nepovedlo a šlo se do prodloužení. Hra v prodloužení nabídla mnoho našich šancí na skórování a až naše asi čtvrtá šance byla gólová a mezi hráči vypukla velká radost. Celá lavička vběhla slavit na hřiště a kluci mají i video vzpomínku, která byla umístěná na sociální sítě z průběhu turnaje. Tato výhra znamenala pokračování v turnaji i třetí hrací den.

Třetí den opět následoval přesun na snídaní a pak už zase do haly na Braníku, kde nás čekal mezinárodní souboj se slovenským týmem ŠK Lido z Bratislavy. Vítěz toho utkání by postoupil do finále playoff B proti výherci utkání Písek – Pardubice. Mohlo tak dojít na souboj dvou nejlepších týmu z jihu Čech. V zápase s týmem z Bratislavy kluci po první polovině vedli 2:1 a v průběhu druhé poloviny dokonce již 3:1 a tak se zdálo, že finále B bude patřit Štírům. Oba týmy využily time-out, ale ten více svědčil soupeři, který v posledních minutách vyrovnal. To bylo na psychiku některých hráčů dost a tak se během pauzy před prodloužením řešilo, kdo si na prodloužení věří a je připraven vstoupit na hřiště. Na hřiště vstoupila stejná skupina hráčů jako před začátkem utkání a opět náš tým předvedl nejprve plno neproměněných šancí a až na několikátý pokus se klukům po pěkné souhře podařilo vstřelit vítězný gól a celá lavička se mohla radovat z postupu do finále B.

Ve finále, které se uskutečnilo v hale Jedenáctka na Chodově, nás čekal tým Pardubic, takže bohužel na jihočeské derby nedošlo. V zápase byl náš tým od první minuty lepší a o poločase byl stav 2:0 pro nás. Pauza pomohla si říct, co od zbytku zápasu očekávat a jaké úkoly plnit. Kluci dále soupeře přehrávali a na konci zápasu svítilo na tabuli skóre 5:1 pro Štíry.

Kluci si převzali od pořadatelů upomínkové medaile a spokojeně se přesunuli na nádraží a pak už nás čekala jen cesta vlakem domů.

Komentář trenérů: „Kluci zjistili, že pokud chtějí uspět nejen na jihu Čech, tak musejí mít v tréninku chuť na sobě pracovat a zlepšovat se. Zaměříme se taky na fyzickou kondici, protože v prvních zápasech to byl velký problém. Ve skupině nás porazily týmy, které nakonec hrály finále, ale právě těmto soupeřům se chceme vyrovnat a sehrát vyrovnané zápasy. Jsme rádi, že kluci po prvním dnu ukázali, že jsou tým a dokážou se podpořit jak na hřišti, tak i na střídačce, kdy celá lavička žila průběhem zápasů. V průběhu sezóny pojedeme ještě na několik dalších turnajů a nikdo nemá místo jisté a každý musí na tréninku makat. Tréninky máme 3x týdně a je znát pokud hráč pravidelně vynechává jeden z tréninků. Děkujeme rodičům za to, že klukům umožnili odjet na tento turnaj a taky za jejich podporu během celého turnaje.“