Předsezonní rozhovory s trenéry: Jiří Dědič

Letní prázdniny se přehouply do druhé poloviny a další florbalová sezona je za rohem. Abychom se na ní správně naladili, připravili jsme sérii rozhovorů s našimi trenéry. Díl první: Jirka Dědič, kouč mladších žáků.

Jirko, jak se těšíš na novou sezonu?

Nová sezóna bude pro mladší žáky v mnoha ohledech premiérovou. Ačkoliv zachováme dvě mužstva přihlášená do ligové soutěže, tak se po dlouhých letech, vlastně ani nepamatuji po kolika, vrátíme v této kategorii do pětkového florbalu. Kluci v této sezóně na turnajích OFL prokázali, že jsou schopni na velkém hřišti hrát a upřímně řečeno si myslím, že pětkový je také víc baví. Velmi se také těším na posilu trenérského týmu v podobě Lukáše Březiny, jež k nám rok po svém synovi přechází od výborně hrajících  ševětínských  „hobbíků“.  Čekají nás také nemalé změny v koncepci, kde vzhledem k velkému počtu a rozptylu úrovně hráčů rozdělíme kluky do třech výkonnostních skupin. Po zkušenostech z minulé sezóny si myslím, že již současné rozdělení do dvou skupin potvrdilo správnost tohoto přístupu. Rozdělení kluků dle jejich výkonnosti a přístupu k florbalu dle mého názoru přináší v krátkodobém horizontu zefektivnění tréninků, více zábavy pro hráče a v dlouhodobé perspektivě věřím, že napomůže k budování jádra týmu, který se bude pohybovat v horních patrech tabulky starších kategorií. Samozřejmě tento přístup je vůči rodičům v otázce výběru tréninků trochu direktivnější a doufám, že nalezneme pochopení.

 

Jak vypadá léto tvého týmu?

Vzhledem k tomu, že se bavíme o kategorii mladších žáků, tak předně doufám, že si kluci užívají prázdniny a vrátí se nám obohaceni o spoustu nových zážitků. Samozřejmě budu rád, když se vrátí obohaceni o pár deka svalové hmoty a ne tuku 😊. Každý z hráčů ví na základě posledních výkonnostních testů, kde musí přidat a dopředu avizuji, že každého na začátku příští sezóny opět čeká výkonnostní test. Mimo oficiální akce, jimiž byly na začátku prázdnin letní soustředění, turnaj Prague games a v závěru Letní florbalová škola, jinou přípravu neplánujeme. O to více ale apeluji na kluky, aby florbalku nenechali obrůst mechem a věnovali se své přípravě individuálně. Pár minut driblování a bouchání o vrata na dvoře u babičky na chalupě nám rozhodně pomůže, abychom v prvních zářijových trénincích nezačínali od znova. A nemusím dodávat, že stejně jako během sezóny od kluků očekávám, že se sami občas proběhnou a denně budou věnovat alespoň deset minut protahování a přeměně břišního mazance na pekáč buchet.

 

Jaké máš cíle pro sezonu? Osobní i týmové?

Stručná odpověď? Lepší tým do pátého místa. Při kvalitě kádru si myslím, že je to reálné i v pro nás nové soutěži. Ale… Dlouhodobá perspektiva a budování jádra týmu pro následné věkové kategorie je pro trenérský tým mladších žáků mnohem důležitější než výsledky v aktuální sezóně. Proto pro mě zůstává hlavním cílem se v této věkové kategorii florbalem především bavit. Do tréninků přidáme více hry, posílíme cvičení zaměřená na tvořivost a rozhodování hráčů.  Rozhodně zůstaneme u nastaveného systému výkonnostních testů a více se zaměříme na budování kondice – chceme tým sportovců, ne pouze průměrně rozvinutých žáků základní školy.V neposlední řadě bude výzvou i samotné rozdělení do třech výkonnostních skupin. Tréninky budeme muset šít více na míru, aby na jedné straně zajistily kontinuální zlepšování týmu a jednotlivců a na straně druhé splnily očekávání dětí a bavily je.