Starší žáci jsou krajskými vicemistry

V sobotu proběhl ve Strakonicích finálový turnaj starších žáků. Vítěz turnaje postupoval do kvalifikace o MČR. Turnaje se krom Štírů účastnily i týmy Písku, Strakonic a J. Hradce.

Štíři v prvním duelu porazili Písek 5:1 a vzhledem k dalším výsledkům bylo jasné, že pokud v druhém utkání porazí Strakonice, stanou se vítězi turnaje bez ohledu na výsledek posledního zápasu. Pokud se Strakonicemi prohrají, budou muset porazit Hradec a věřit ve vítězství Písku nad Strakonicemi. Štíři utkání se Strakonicemi dobře rozehráli, vedli, vybojovali přesilovku, ale následný trest 2+10 minut pro brankáře českobudějovických na konci druhé periody vrátil domácí do zápasu, který se jim povedlo vyrovnat a poté otočit ve své přesilovce a Štíři tak prohráli 1:2. Do následného zápasu s Hradcem se již nedokázali Štíři plně koncentrovat a prohráli 3:4 po nájezdech.

Komentář trenéra Lukáše Malého: „První duel s Pískem jsme zvládli velmi dobře. Soupeř hrozil v podstatě jen ze standardních situací, které měl na úroveň starších žáků výborně secvičené. I s tím jsme se postupem času dokázali vypořádat a zaslouženě vyhráli. I do druhého utkání jsme dobře vstoupili, vedli a vytvářeli si další šance, které se nám nedařilo proměnit. Bohužel zápas ovlivnilo vyloučení na 2+10 pro našeho brankáře. Takovéto zbytečně oslabení týmu si v takovémto zápase nemůže nikdo z hráčů dovolit. Věřím, že to bude pro všechny poučení do budoucna. Určitě si nemyslím, že byly Strakonice v utkání lepším týmem, ale za celou sezonu si postup asi zasloužili víc, protože jejich hráči podávali stabilnější výkony a vyvarovali se menším výpadkům v podobě některých zbytečných remíz, kterých jsme se v průběhu sezony dopustili my. Strakonicím gratulujeme k postupu a přejeme jim hodně štěstí do kvalifikace o MČR. Do posledního utkání jsme se již přes téměř nulovou pauzu mezi zápasy nedovedli zkoncentrovat a i když jsme byli ve hře na míčku lepší, tak nám chyběla agresivita v soubojích, start na míček, díky kterým bychom mohli překonat blok soupeře.

Na turnaj jsme odjížděli s dvěma cíly – podat nejlepší výkony v sezoně a turnaj vyhrát. První cíl jsme splnili minimálně v prvních dvou utkáních. Na ten druhý nám chyběl jeden gól. Celkově hráči za celou sezonu potvrdili od prvního společného turnaje v Praze na konci srpna výrazný herní progres a to, jak v týmovém herním projevu, tak v individuálních dovednostech. Na obou vrcholech sezony (Gothia, finálový krajský turnaj) podali výkony na momentální hranici svých možností a pokud budou i nadále dobře trénovat, tak je úspěch ještě čeká. Přeci jen, tento tým by měl mít výkonnostní svůj vrchol v juniorské kategorii, nikoliv ve starších žácích.

Také je třeba za sezonu vyzdvihnout i týmy Strakonic, Písku a J. Hradce, které mají v týmu několik výrazných individualit, a zároveň jsou již v této kategorii dobře takticky připravené. I to je důvod, proč v našich vzájemných zápasech padá málo gólů. Celkově se liga za poslední sezony výrazně zlepšila po taktické stránce a hráči budou na přechod do vyšších kategorií mnohem lépe takticky připraveni. Ještě více by soutěži prospělo, kdyby se celou sezonu hrálo systémem 3×10 minut jako na finálovém turnaji, nikoli jen 2×10 min.“