Štíři ovládli South Bohemia cup

Muži vyhráli o minulém víkendu South Bohemia HB Beton Cup 2016 v Jindřichově Hradci. Připomeňme si cestu Štírů k celkovém triumfu na prestižním turnaji.

Základní skupina

Štíři byli nalosováni do skupiny C s FBC Česká Lípa, FBC Piráti Sokol Chrudim a Florbal Soběslav. První soupeřem byla prvoligová Česká Lípa v pátek dopoledne. Soupeř nastoupil do utkání pouze se sedmi hráči do pole a od začátku bránil. Štíři toho využili, drželi míček, aktivně bránili výpady Lípy a pomalu navyšovali skóre až na 7:2. V páteční podvečer se Štíři střetli s Chrudimí. Soupeř se brzy dostal do vedení, Jihočeši znervózněli, začali hledat chyby u rozhodčí a spoluhráčů a dlouho dobývali branku Chrudimi neúspěšně. Až díky gólům z kraje druhého poločasu otočili skóre na 3:1 a nakonec udrželi jednobrankový náskok. Vzhledem k ostatním výsledkům ve skupině bylo jasné, že sobotní ranní zápas se Soběslaví nic nezmění na tom, že Štíři vyhrají skupinu a půjdou rovnou do čtvrtfinále. Duel se Soběslaví poznamenaný brzkou hodinou Štíři bez obtíží zvládli 6:2 a díky skóre +10 nakonec ovládli celou supertabulku a šli do play-off z prvního místa.

„V zápasech ve skupině se o góly dělily všechny útočné formace, ani v jednom utkání nedal někdo z hráčů dvě branky. Díky tomu jsme šli do play-off sebevědomí a věděli, že nemusíme spoléhat na jednoho nebo dva útočníky, ale góly může dát kdokoliv. Nejtěžší zápas byl s Chrudimí, ale bylo evidentní, že jsme tomu hodně pomohli vlastní nekoncentrovaností,“ hodnotil trenér Jiří Kratochvíl.

Nedělní play-off

Ve čtvrtfinále narazili Štíři na domácí FK Slovan Jindřichův Hradec. Od začátku diktovali tempo hry, drželi balónek a v prvním poločase nastříleli tři góly. Jenže domácí se nechtěli snadno vzdát a během dvou minut druhé části srovnali na 3:3. Štíři byli mírně zaskočení, zatímco Hradečtí hýřili aktivitou a hrozili brejky, přesto se nakonec ukázala zkušenost a převaha budějovického týmu, který zvítězil 7:3 a nepřipustil překvapení. V semifinále na Štíry čekala opět divizní Chrudim, která vyřadila překvapivě obhájce triumfu z Pelhřimova. Jenže tentokrát to byl úplně jiný zápas než ve skupině. Štíři kombinovali, vytvářeli si šance a stříleli góly. Po půli byl stav 6:0 a soupeř se poprvé střelecky prosadil až za stavu 9:0, kdy dvěma góly upravil výsledek na konečných 9:2. Ve finále se pak Štíři střetli překvapivě s Českou Lípou, jenž vyřadila Košice i Dačice. Soupeř hrál sice už s devíti hráči v poli, ale únava na něm byla znát, zatímco budějovočtí po celý turnaj poctivě točili tři formace. Finále se hrálo na 3×15 minut čistého času a výsledek 16:4 hovoří celkem jasně. Štíři tak jednoznačně ovládli hradecký turnaj.

„Dá se říct, že play-off jsme prošli bez zaváhání a zaslouženě jsme vyhráli. Myslím si, že nám pomohlo, že jsme do Hradce jeli fyzicky i psychicky dobře připravení, jednoznačně jsme měli za cíl, že chceme turnaj vyhrát a to se nám povedlo. Pro hráče je to určitě velká vzpruha a povzbuzení. Věřím, že nám to může pomoci v poháru i v lize,“ uvedl Kratochvíl.

Ženy skončily páté

Turnaj v Jindřichůvě Hradci se účastnily i Štírky a trápily se zejména v koncovce. V základní skupině remizovaly s 1. FbK Tábor 1:1 a pak prohrály s FBC Sparta Přerov 0:1. V play-off vypadly po výsledku 2:3 s FBC Mikuláš Prešov a v souboji o 5. místo se utkaly s FK Slovan Jindřichův Hradec. I toto utkání bylo velmi vyrovnané a nakonec o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. V sedmé sérii ho hráčka Hradce neproměnila, zatímco Štírka Eliška Zimová ano a rozradostnila všechny spoluhráčky i členy mužského týmu v hledišti. Část ženského týmu pak podporovala muže až do posledního zápasu.