Zlatá neděle elévů v Žirovnici

V adventním čase a k tomu na zlatou neděli 18.12.2016 se konal v proslulém knoflíkářském městečku Žirovnice další turnaj ČFbU kategorie elévů. Kromě dvou týmů elévů – modrých a zelených, se turnaje zúčastnily také štírské žákyně, které tak cestovaly spolu s elévy v jednom buse na zamrzlou Vysočinu. Počasí si zrovna trénovalo výrobu námrazy a náledí, takže jen díky zkušenému panu řidiči busu a šikovným řidičům-rodičům, kteří takřka doklouzali do žirovnické sportovní haly se turnaj mohl začít v předepsaném čase.

Turnaj se odehrával na dvou hracích plochách a byly to vlastně dva samostatné turnaje. Na hrací ploše A nastoupil tým zelených elévů proti týmu z Malont a dvěma týmům z J.Hradce, konkrétně bílým a modrým. Hřiště s pracovním označením B bylo svědkem florbalového představení modrého štírského týmu, kterým zdatně sekundovaly slečny žákyně, též pod hlavičkou štírského klubu, doplněné o florbalový klub z Dačic a žluté borce z J.Hradce.
Všechny družstva si to mezi sebou rozdala hned dvakrát, tudíž byla příležitost na případnou odvetu, pokud se týmu první utkání s daným týmem nepovedlo.
Zeleným tým pod vedením Ludvíka Šibřiny kráčel turnajem až monumentálním způsobem, kdy za celý turnaj inkasoval jenom dvě branky a přitom střelecky se výrazně prosazoval v každém utkání a soupeřům mnohdy nepomohlo ani pravidlo, že při rozdílu ve skóre o pět branek, může tým nasadit místo klasické trojice o jednoho hráče navíc, ale to našim zeleným barvám vůbec nedělalo žádný problém a dál si hrálo svůj pěkný kombinanční florbal, podpořený fámozním výkonem gólmana Kuby Čermáka, který svůj výborný výkon korunoval chyceným penaltovým nájezdem. I když na turnaji tentokrát nebyl osobně zkušený matador Jirka Dědič, aby svými trenérskými postřehy pozdvihl štírský prapor, mladí a neklidní zelení dokázali, bez jediné porážky turnaj ovládnout a pro štírské barvy vybojovat zlaté umístění.
Modří Štiři pod vedením Dana Placera též odehráli velice kvalitní turnaj, kdy vlastně až v posledním utkání, které skončilo jedinou jejich porážkou, přišli o prvenství v turnaji a nakonec se modří borci museli spokojit s bronzovým umístěním, které jistě není špatným výsledkem a na kterém má lví podíl i výborný výkon gólmanského nováčka ve štírské brance Martina Eliáška, který se výzvy nezalekl a odchytal parádní turnaj.
Je třeba také pochválit rodiče a přiznívce štírského klubu, kteří si v předvánočním shonu našli čas a vytvořili pěknou diváckou kulisu ve sportovní hale, kde místní poařadetelé opravdu vytvořili výborné zázemí a uspořádali velmi pěkný turnaj, který byl zakončený slavnostním vyhlášením, kdy všechny zúčastněné týmy obdržely stejnou odměnu a všem bylo stejně zatleskáno za bojovné a fair-play výkony.

Komentář trenéra Dana Placera: „Hráče obou našich elévských týmů musím pochválit za opravdu pěkné výkony a až na jedno utkání modrých i poctivý přístup do všech utkání, kdy tomu nechyběla bojovnost a hlavně štírské srdíčko. Dobrá práce hoši.“

Sestavy týmů:
Zelení: Čermák, Dědič T., Cuřín, Kouba Jan, Kouba Jakub, Nosek, Mešejda
Modří: Eliášek M., Bartuška D., Zub, Hajný, Paderta, Pávek, Vašíček, Schack