Dějiny přepsány! Áčko je v osmifinále poháru

Florbalisté FBC Štíři České Budějovice jeli v pátek k utkání čtvrtého kola Poháru České pojišťovny do Třeště, kde hrají domácí zápasy Dačice. V souboji posledních dvou jihočeských klubů v soutěži uspěli hosté po výsledku 9:8 a poprvé ve své třináctileté historii se podívají do osmifinále poháru. Tam je v domácím prostředí čeká Havířov, trojnásobný vicemistr republiky a ještě na jaře účastník extraligy.

Osmifinálový duel odehrají Štíři ve Sportovní hale v Českých Budějovicích pravděpodobně 8. nebo 9. října. Soupeřem jim bude ještě v minulé sezoně extraligový a dříve trojnásobný vicemistr České Republiky Torpedo Havířov, který pro český florbal vychoval několik špičkových hráčů včetně vynikajících reprezentantů.

TJ Centropen Dačice – FBC Štíři České Budějovice 8:9 (2:4, 2:4, 4:1)

Štíři odjížděli k zápasu jako favorité a nic jiného než vítězství a postup si nepřipouštěli. Proti Dačicím se jim tradičně daří a navíc jim vyšel i vstup do ligy. V lize jasně přehráli doma Náchod a Trutnov a v poháru se jim podařil téměř husarský kousek, když otočili zápas s Pacovem ze stavu 2:8 na 10:8. I úvod zápasu v Dačicích naznačil, že by Štíři měli bez problémů postoupit. Do vedení šli sice domácí, ale branky Havelky, Žáčka, znovu Havelky a Slepičky dávaly Českobudějovickým náskok 4:2 po první periodě.
I druhá dvacetiminutovka začala náporem hostujících. Do poloviny utkání Štíři odskočili už na 8:2, když se dvakrát trefil kapitán Tomšíček, jednou Žáček a premiérovou trefu ve štírském dresu si připsal Trestr. Po jeho brance si však domácí vybrali time-out a hráči z jihočeské metropole postupně vypadli z tempa. Navíc do přestávky dvakrát inkasovali.
Na začátku třetí třetiny domácí snížili už na 5:8, ale na to brzy odpověděl nejlepší hráč utkání na straně Štírů Žáček, který zkompletoval první hattrick kariéry v A-týmu Štírů. Až do 56. minuty drželi Českobudějovičtí náskok o čtyři branky. Pak ale udělali několik zbytečných chyb, soupeř chytil poslední dech a Štíry sevřel na jejich polovině. Víc než snížit na rozdíl jedné branky se mu však nepodařili a tak se Štíři radují z postupu do osmifinále.

„Z klidného zápasu, který jsme měli naprosto pod kontrolou, jsme vlastní nedbalostí a lehkovážností udělali drama, což nás naštěstí po zápase nemuselo mrzet,“ poznamenal trenér Štírů Jiří Kratochvíl.

Branky (asistence): 7. Urbánek, 9. O. Pecha, 32. Gellner (J. Pecha), 40. J. Pecha (O. Pecha), 43. Urbánek (Stránský), 56. O. Pecha, 59. R. Kubek (Gellner), 60. Urbánek (Gellner) – 5. Havelka (Kudláček), 10. Žáček (Slepička), 11. Havelka, 12. Slepička (Havelka), 27. Tomšíček (Valdauf), 28. Tomšíček (Hejplík), 29. Žáček (Havelka), 30. Trestr (Hejplík), 44. Žáček (Havelka). Rozhodčí: Kučera, Štěcha. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváků: 45.

Napsat komentář