Hodnocení sezony I: přípravka a elévové

O víkendu skončila ligová sezona 2014/15. Nyní se tak můžeme za ní společně poohlédnout. V nejbližší době Vám formou rozhovorů s trenéry přineseme hodnocení ligového ročníku pro každou kategorii. Jako první jsou na řadě naši nejmenší hráči – přípravka a elévové, jejichž hlavním trenérem je Daniel Placer, pro něhož to byla premiérová trenérská sezona ve florbalu.

Dan Placer

Ahoj Dane, před sezonou si se stal hlavním trenérem pro kategorie přípravky a elévů. Popiš nám prosím, jak si se k trénování dostal a zda plánuješ pokračovat v trenérské kariéře i nadále, případně jaké máš trenérské cíle.

K trénování u Štírů jsem se dostal díky svému synovi, který před necelými třemi lety dal přednost florbalu před fotbalem. Velice mne oslovilo jako rodiče hráče, když jsem absolvoval schůzku pro rodiče s trenérem Honzou Novotným, kde mne okamžitě zaujal přístup a celková koncepce klubu, kde nejde jen o sportovní výkony, ale i o to vychovat z dětí slušné lidi se smyslem pro fair-play. Můj syn odehrál sezónu v kategorii elévů a já stále více poznával lidi, kteří stojí za chodem celého klubu a jelikož jsem měl již nějaké zkušenosti s trénováním malých dětí (trénoval jsem mladší přípravku fotbalu), byl jsem osloven s nabídkou, zda bych nechtěl začít aktivně s trénováním i ve Štírech. Neváhal jsem a po absolvování trenérské licence D jsem začal další sezónu již na pozici hlavního trenéra našich nejmenších štírských nadějí. Musím říci, že i když je to časově velmi náročné, tak trenérská práce mne velmi baví, určitě budu pokračovat v trénování i v další sezoně. Co se týká cílů v mé trenérské práci, k tomu bych řekl asi tolik, že mým cílem je hlavně spokojenost dětí a jejich rodičů.

Dovolím si malou poznámku, chci moc poděkovat své manželce Romaně, protože mi vytváří výborné domácí zázemí a je neskutečně tolerantní, opravdu moc díky.

Jak hodnotíš uplynulou sezonu u přípravky po tréninkové i zápasové stránce? Jak se Ti líbila nová soutěž u přípravky (systém 3+0), kterou začali organizovat právě Štíři?

Co se týká tréninků, myslím si, že naše nejmenší hráče snad musí bavit, nejen já, ale i všichni ostatní kolegové trenéři se snažíme, aby tréninky byly pestré a zábavné, děti kategorie přípravky potřebují neustále nějakou změnu, velmi se nám osvědčilo, rozdělit děti do malých skupinek a pracovat po stanovištích. Snažíme se už u této nejmladší kategorie vést tréninkovou jednotku tak, aby hráči byli zvyklí na to, že se například na konci tréninku protahujeme, aby měli tyto návyky, až budou přecházet do starších kategorií a brali to jako samozřejmost. Jinak co se týká zápasů, hráči se opravdu velmi snažili, moc mne těšil zájem hráčů účastnit se nové soutěže pro přípravku, nebyl problém postavit do turnaje i tři družstva.

Fanoušci Štírů, kteří chodí podporovat mužský A-tým, Tě znají jako jednoho z nejhlasitějších kotelníků. Zároveň pro naše nejmenší naděje organizuješ nástupy s hráči áčka na plochu při zápase. Jaké máš ohlasy na tuto akci?

Ohlasy mám pozitivní. Je super, že naše malé štírské naděje mají možnost zažít atmosféru zápasů našeho A-týmu a vidět své hráčské a vlastně i trenérské vzory v akci. Ale i při fandění na tribuně se snažím, aby všichni povzbuzovali svůj tým slušně a v rámci fair-play. Musím poděkovat rodičům, že s dětmi na zápas přijdou, i když se třeba utkání hraje v nepříznivém večerním čase.

Mladí Štíři nastupují při nástupu A-týmu mužů.

Nyní pojďme k elévům. Ti už hrají oficiální soutěž ČFbU. Jak bys zhodnotil uplynulý rok pro tuto kategorii?

Sezóna elévů byla opravdu náročná, hráči odehráli nespočet turnajů v rámci celého Jihočeského kraje. Když bych měl hodnotit soutěžní zápasy, převažuje určitě kladné hodnocení. Neříkám, že se turnaj vždy hráčům vydařil na 100%, ale u této kategorie v našem klubu na výsledky tolik nehledíme. Jde nám o to, aby se hráči zlepšovali zejména ve dvou věcech v pohybu a v přihrávkách. Prostě, aby to byla týmová hra. Hodně mne potěšil velký zájem hráčů o účast na turnajích a musím zmínit i mého trenérského parťáka Ondru Havelku, který i přes svou časově náročnou sportovní sezónu dokázal být se mnou prakticky na všech turnajích ČFbU.

Co se týče tréninkové stránky, mám prakticky stejné hodnocení jako u kategorie přípravky. Určitě se dá pár věcí vylepšit, ale to se dá vždycky, a také se o to budeme s týmem našich trenérů snažit. Zároveň bych chtěl všem svým trenérským kolegům moc poděkovat za odvedenou práci, vážím si jejich práce a nasazení a věřím, že i oni se budou chtít neustále zlepšovat, stejně jako naši nejmenší hráči.

V létě poprvé vyjedeš jako trenér se Štíry na letní soustředění do Horní Stropnice. Jak se těšíš a co od týdne plného florbalu, sportu a zábavy očekáváš?

Na soustředění se moc těším. Bude tam poměrně hodně času hráče více poznat, zapracovat na věcech, na které v sezóně není tolik času. Určitě bude čas i na nějaké legrácky a zábavu, což je důležité pro vytvoření správné party. Navíc to bude jedna z prvních velkých společných akcí klubů FBC Štíři a FBC United v rámci jejich sloučení, takže očekávání mám velká.

Elévové na domácím turnaji ve sportovní hale v Českých Budějovicích,

 

Napsat komentář