Juniorky jedou na vítězné vlně

Pátý turnaj juniorek se uskutečnil v nafukovací hale SKP v Českých Budějovicích. V domácím prostředí čekal Štírky zápas s Týnem nad Vltavou a Pískem. Holkám se konečně postupně vyprazdňuje marodka a prvně v letošní sezoně mohly nastoupit „na dvě lajny“.

FBC Štíři Č. Budějovice – SK Mladých nadějí 4:3 (1:3, 1:0, 2:0)

V tomto utkání byly týnské soupeřky jasným favoritem. Ve třech letošních vzájemných měření sil vždy vyhrály a Štírky jim nedali ani gól. Celkové skóre bylo hrozivých 19:0 ve prospěch Týna. Tentokráte však byly Štírky v téměř plné sestavě a proto lidé z okolí mladých Štírek, tušili úplně jiné utkání.

V první třetinu začaly Štírky dobrou kombinací Holmanové s Faltusovou, které již v první minutě rozebraly kompletně obranu a brance zabránila až týnská Werbynská, která v brance od první minuty až do konce zápasu doslova čarovala. Udeřilo tak na druhé straně a ještě v téže minutě lehkou střelou z úhlu překonala Štírku Kozákovou Bočková. V páté minutě začíná být se Štírkami zle. Po dalším nepovedeném vyjetí Kozákové lehce skóruje Kratochvílová. V desáté minutě však konečně vychází kombinace Holmanová-Faltusová a druhá jmenovaná snižuje na 1:2. Na to však reaguje týnská Bočková, která ve 12. minutě brankově uzavírá první třetinu. 1:3 pro Týn.

Do druhé třetiny se Štírky uklidňují a po roztržce trenérů obou týmů ohledně výměny stran mezi třetinami, se pokračuje v zápase. Štírky začínají postupně získávat územní převahu a i jistotu na hokejkách. Týnské hráčky se sice snaží tento trend zastavit, ale duo Faltusová s Holmanovu si v průběhu třetiny vytvářejí několik vyložených šancí, které bravurně likviduje Werbynská v brance Týna. Deset sekund před koncem třetiny však už neodolá ani Werbynská a Štírky po střele Faltusové zaslouženě snižují na rozdíl jedné branky.

Třetí třetinu tak Štírky začínají s dobrou náladou. Naproti tomu soupeřky jsou z vývoje utkání zaskočené a „gól do šatny“ je výrazně nalomil. Toho využívá hned v první minutě Holmanová a vyrovnává na 3:3. Skleslé soupeřky v páté minutě dorazí gólem Faltusová a Štírky se ujímají vedení. Od tohoto okamžiku jsou Štírky všude o krok dříve. Ke zlepšenému výkonu se přidává i brankářka Kozáková, která konečně našla „svůj klid“ a když obrana nestíhá, tak ji vypomůže jistými zákroky. V průběhu třetiny se několikráte může prosadit Štírka Faltusová, ale bohužel vždy ztroskotá na zákrocích Werbynské. Týn je sice v mírném tlaku, ale brankovou příležitost si už nevytvořil a proto mladé Štírky překvapivě ale zcela zaslouženě vítězí 4:3.

Sestava Štírek: Kozáková – Kupská, Tušlová, Trendová – Holmanová, Faltusová, Šrámková – Malátová, Manová, Dvořáková

Komentář trenéra J. Novotného: „Na tuto soutěž velmi kvalitní utkání, které se rovnalo úrovni regionální soutěže dorostenců. Po dlouhé době jej nezkazili ani rozhodčí a za to jim patří také velké poděkování. Potvrzuje se, že pokud jsme téměř kompletní, tak má naše hra kvalitu. Děkuji hráčkám za týmový výkon a morálku během zápasu. Škoda, že na toto utkání nedorazilo více diváků. Byl to opravdu krásný zápas.“

FBC Sokol Písek – FBC Štíři Č. Budějovice 3:6 (2:3, 0:1, 1:2)

Před tímto utkáním byly Štírky jasným favoritem, což není vždy a hlavně v domácím prostředí úplně nejjednodušší výchozí pozice.

Euforie z předešlého fantastického výkonu proti Týnu se ukázala jako noční můra mladých Štírek. Hned ve 14. vteřině prvně inkasují po náhodné akci písecké Kurcové. To však stále Štírky nevrátilo do reality a už ve třetí minutě je ještě hůř. To se prosazuje po nedůsledné obraně písecká Říčařová a začíná hrozit blamáž místo pohodového utkání. Tu však rázně odmítá Holmanová, která za pouhých dvacet sekund snižuje na 1:2. Hra Štírek je však tímto začátkem doslova nabouraná. Pohoda je pryč, míčky odskakují, nikdo neběhá a písecké hráčky se v pohodě brání a vyrážejí do nebezpečných brejků. V 8. minutě však přichází přesilovka, ve které se prosazuje opět Holmanová. Tatáž hráčka ve čtrnácté minutě dokončuje „hattrick“ a Štírky jdou konečně do vedení.

Ve druhé třetině se Štírky uklidňují a už se v podstatě hraje jen na branku Písku. Bohužel na hráčkách je znát špatný začátek utkání a proto se skóre téměř nehýbe. Jenom v 11. minutě, s notnou dávkou štěstí, střílí čtvrtý gól Holmanová.

Třetí dějství je sice ze strany Štírek v tomto zápase nejlepší třetinou ale opět jej začínají obdrženou brankou. Kdy se po sérii odrazů prosazuje písecká Bayernheimerová. Naštěstí to je poslední chyba v defenzivě Štírek a od té doby se hraje už jen na jednu branku. V šesté minutě se nádhernou střelou prosazuje Kupská, která měla za úkol rozhýbat těžkopádný útok Štírek. A hned minutu na to se prosazuje prvním gólem v kariéře Manová, která nekompromisně uklidila do branky přihrávku Malátové. Zbytek zápasu měli Štírky převahu, ale brankových příležitostí bylo jako šafránu.

Sestava Štírek: Minářová – Kupská, Tušlová, Faltusová, Trendová –  Holmanová, Kozáková, Šrámková – Malátová, Manová, Dvořáková

Komentář trenéra J. Novotného: „Toto utkání jsme zkazili špatnou koncentrací a zbytečnou nervozitou, pramenící ze syndromu, který by se dal nazvat „dát gól před svými rodiči a kamarády“. Písek toho dokonale využil. Věřím, že toto utkání bylo pro holky velmi poučné a za týden doma ve sportovní hale předvedou v utkání s Kolínem to, co se letos naučily…“

Napsat komentář