Juniorky zahájily sezonu v Sezimově Ústí

Juniorské florbalistky Štírů z Českých Budějovic v neděli zajížděly k prvnímu turnaji sezóny 1. ligy juniorek do Sezimova Ústí.  Zde se střetly s FBŠ Jihlava a nováčkem v jejich skupině, Benešovem.

FBC Štíři České Budějovice – Fbš Jihlava 4:12 (1:1, 2:9, 1:2)

Do utkání vstoupily oba týmy v plném nasazení a dlouhou dobu se hrálo vyrovnaně. V jedenácté minutě se však po standardní situaci v útočném rohu prosazuje jihlavská střelkyně Vaněčková a posílá tým Jihlavy do vedení. Naštěstí mladé Štírky rychle zareagovaly. Po dobrém výhozu gólmanky Plávkové se prosazuje Faltusová.  Do konce první třetiny se hra opět přelévá ze strany na stranu.

V druhé třetině dávají nastartované Štírky již v osmnácté vteřině gól a poprvé se ujímají vedení. Ve třetí minutě se ale stává něco nečekaného. Jihlava střílí tři branky v rozmezí jedné minuty. Štírky jsou doslova zaskočeny. Když se pomalu proberou ze šoku přichází 7. minuta. V ní se opakuje kolaps Štírek. Jihlava během jedné minuty střílí opět 3 branky a skóre už je hrozivé. 2:7 ve prospěch Jihlavy. Štírky se konečně z těchto minut hrůzy zvednou až v 11. Minutě. To si Jihlava střílí vlastní gól po kombinační akci Faltusové se Zimovou. Ale zlepšení Štírek má doslova jepičí trvání. Ještě v 11. minutě totiž Jihlava opět skóruje. Prosazuje se jihlavská kapitánka Plánková. To je opět jen předehra dalšího kolapsu Štírek. Ten přichází v poslední minutě třetiny. Během pouhých 14 sekund opět Štírky dvakrát inkasují. Tato třetina končí a skóre je hrozivých 3:10 pro Jihlavu.

Do úvodní buly třetí třetiny jdou Štírky s čistou hlavou a s cílem alespoň trochu zvrátit průběh utkání. Zlepšuje se jejich výkon a zvyšuje sebevědomí. V sedmé minutě je snaha Štírek odměněna. Faltusová rozhýbává síťku za jihlavskou brankářkou, po přesné nahrávce Zimové. Následují tři samostatné nájezdy. Nejprve dvakrát uteče Faltusová a poté i kapitánka Štírek Benešová. Góly z toho však nejsou a golmanka Jihlavy Holemářová kraluje. To bere Štírkám poslední morální síly. Jihlava toho využívá a ještě přidává dvě branky. Štírky tak prohrávají své první utkání sezóny vysoko 4:12.

Komentář trenéra Novotného: „Sebevědomí rozhodlo toto utkání. Není možné, aby po inkasované brance jsme začali jen bezhlavě útočit a hrát každá sama na sebe. Jihlava toho vždy mistrovsky využila pro vstřelení slepených gólů. Dostat 3x v utkání během jedné minuty 2 a více branek to mluví samo za sebe.“

Branky a nahrávky: 14. 16. a 37. Faltusová (Kupská, Zimová), 16. Šánová (vlastní) – 11. 22. 30. a 39. Vaněčková (Váňová, Macková, Plánková, Macková), 19. a 22. Chvátalová (Češková), 18. a 26. Plánková (na obě Vaněčková)  18. Šťastná (Chvátalová), 23. Váňová (Burianová) 30. Češková (Plánková), 37. Lisová (Burianová)   Vyloučení:0:0 Rozhodčí: Draxler, Janošťák.

Sestava Štírů: Plávková – Trendová, Tušlová, Štenclová, Kupská, Vejvodová – Benešová, Faltusová, Zimová – Hynková, Šrámková, Malátová – Kozáková

FBC Štíři Č. Budějovice – SK Florbal Benešov 4:6 (0:2, 0:2,4:2)

Do utkání lépe vstoupil Benešov, který se už v čase 1:23 prosazuje z rychlého protiútoku. Střelcem úvodní branky byla benešovská Hašková. Benešovské hráčky se ujaly vedení. Poté se hra přelévala z jedné strany na druhou. V 8. minutě se trefila do branky Štírek Klára Kříhová. Benešovské hráčky měli lepší pohyb a zaslouženě vedly po první třetině o dvě branky.

V druhé třetině se Štírky snažili více napadat, ale pohyb hráček z Českých Budějovic byl stále špatný. Ve 11. a 12. minutě inkasují Štírky dvě slepené branky. Štírky jsou průběhem utkání zdrceny a do konce třetiny nejsou schopny hrát s míčkem.

Třetí třetina je však jiné kafe. Dochází ke změně v sestavě a konečně začíná fungovat napadání. Hráčky Benešova se dostávají pod drtivý tlak Štírek ale branka opět padá na druhé straně. 10 minut do konce a stav je 0:5 pro Benešov. Překvapivě se však Štírky nevzdávají a o minutu později snižuje Zimová. To vlévá spousty energie do žil Štírek a během další minuty předvedou nevídanou destrukci benešovské obrany.  Během 2 minut Štírky dosáhnou Štírky snížení na rozdíl jediné branky. Tlak Štírek pokračuje. Následuje mnoho šancí včetně dvou samostatných nájezdů Zimové a Kupské. Bohužel žádná ze střel nenašla cestu až do branky Benešova. Rozuzlení zápasu tak přichází v poslední minutě utkání, kdy se prosazuje benešovská Kříhová. Benešov tak poráží Štírky 4:6.

Komentář trenéra Novotného: „Některé hráčky si to musí srovnat v hlavě. Nejde začít běhat až ve třetí třetině. Zároveň začít být nervózní z výhry za stavu 4:5. Díky tomu přestat proměňovat vyložené šance. I přes hrozné dvě třetiny, jsme měli dostatek šancí na výhru. Je to zbytečná ztráta bodů.“

Branky a nahrávky: 36. a 37. Zimová (Hynková, Faltusová), 36.Fišerová (vlastní), 37.Štenclová (Zimová) – 8. 27. a 44. Kříhová (Balíková, Fisherová) 1.Hašková (Balíková), 26.Fisherová (Kříhová) 35.Rákosníková (Marková)

Vyloučení: 1:0 Využití: 0:0. Rozhodčí: Janošťák, Draxler.

Napsat komentář